Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft op 11 november aangifte gedaan tegen het ministerie van Financiën wegens het beïnvloeden van getuigen. Zo wordt gemeld door onder meer het Financieel dagblad:

De eindverantwoordelijken van het ministerie, waaronder minister Jeroen Dijsselbloem en staatssecretaris Eric Wiebes, worden verdacht van een misdrijf waar een celstraf van maximaal vier jaar voor staat.

De zaak heeft betrekking op twee ambtenaren die in 2009 in opdracht van het ministerie niets wilden vertellen over de identiteit van een anonieme tipgever. Dat terwijl ze geen verschoningsrecht hadden en dus worden verdacht van meineed. Maar in plaats de ambtenaren te vervolgen kiest het hof van Arnhem-Leeuwarden voor de strafrechtelijke vervolging van de eindverantwoordelijken van het ministerie. Twee rijksambtenaren zouden ‘opzettelijk instructies zijn gegeven, terwijl bekend was dat zij als getuigen een verklaring moesten afleggen, kennelijk om de vrijheid van deze getuigen om naar waarheid of geweten ten overstaan van een rechter een verklaring af te leggen te beïnvloeden’, aldus de schriftelijke aangifte van het hof.

Uit de aangiftebrief blijkt dat het ministerie van Financiën dit zwijgen tijdens de zitting als volgt goedpraat: ‘Er spelen hier andere belangen en er heeft op hoge niveaus afstemming plaatsgevonden’, zo zei de dienstdoende advocaat tijdens de zitting namens de Belastingdienst.

Het ministerie beschermt de identiteit van een tipgever die in 2009 gegevens van zo’n 300 zwartspaarders verkocht aan de Belastingdienst. Het zou gaan om belastingontduikers die in Luxemburg bij onder andere Rabobank miljoenen hadden geparkeerd. De informatie die de tipgever verkocht zou in sommige gevallen niet verder gaan dan handgeschreven aantekeningen. De tipgever zou enkele tonnen aan vergoedingen hebben ontvangen, omdat hij bedongen heeft percentages te krijgen van het te innen spaargeld.

Rechtbank Gerechtshof

Het gevolg was dat enkele beschuldigde zwartspaarders een zaak startten en bij de rechtbank eisten dat de identiteit van de tipgever bekend werd gemaakt door de Belastingdienst. De rechtbank oordeelde in een tussenvonnis dat de identiteit moest worden onthuld, maar het ministerie weigert tot op de dag vandaag gehoor te geven aan dat oordeel. Ook heeft het geen hoger beroep aangetekend in de zaak.

Belastingdienst

De Belastingdienst laat in een reactie weten ‘dat de twee ambtaren zich terecht op hun geheimhoudingsplicht hebben beroepen’ en ‘dat er geen strafbare feiten zijn gepleegd’. De Belastingdienst bestrijdt de noodzaak van het openbare van de tipgever, omdat ‘anders niemand meer bereid zou zijn als tipgever voor de Belastingdienst op te treden’.

De twee ambtenaren hebben de vraag of zij zich mogen beroepen op een verschoningsrecht voorgelegd aan de Hoge Raad. Dit verzoek is op 20 oktober ingediend. Staatssecretaris Wiebes heeft de Hoge Raad 25 november jl verzocht het beroep versneld te behandelen omdat er strafrechtelijke vervolging dreigt.

Zwartspaarders

Mark Hendriks, de advocaat die enkele door de tipgever aangewezen zwartspaarders bij het Gerechtshof vertegenwoordigt, is van mening dat het ministerie het Hof en zijn cliënten heeft geschoffeerd. ‘Het Ministerie heeft hoog spel gespeeld met het idee de moraliteit aan zijn zijde te hebben. Maar het feit dat het Hof na twee maanden nadenken nu tot strafrechtelijke vervolging overgaat, zegt genoeg. Er zijn hele sterke vermoedens dat hier strafbare feiten zijn gepleegd’. De raadsman noemt het cassatieberoep van de twee ambtenaren bij de Hoge Raad over de vraag of zij verschoningsrecht hebben wanhopig. ‘Juridische nonsens, de Hoge Raad kan alleen in actie komen bij een uitspraak’.

Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden

In een uitzending van Nieuwsuur lichtte de president van het strafhof, Fred van der Winkel, zijn keuze om tot strafvervolging over te gaan toe. ‘Het gaat in deze zaak om de rechtsstaat. Hier lijkt het erop dat de overheid zichzelf niet aan de regels wil houden […] Dit is de bijl aan de wortel van de rechtsstaat’. Van der Winkel relativeerde de kansen dat staatssecretaris Wiebes of minister Dijsselbloem, direct verantwoordelijk zijn voor het instrueren van de twee getuigen om te zwijgen. ‘Ik vermoed niet dat het een politicus is, maar ik kan dat niet uitsluiten’.

Update:

Inmiddels heeft deze zaak ook bij de Hoge Raad gediend, de Hoge Raad heeft daarbij uitgesproken dat onder de door de belastingdienst aangevoerde omstandigheden haar ambtenaren zich op verschoningsrecht mogen beroepen. Vandaag (25 April 2016)kwam echter nieuwsuur met, kennelijk door integere belastingambtenaren, gelekte documenten waaruit blijkt dat de belastingdienst in de Procedure bij de Hoge Raad ronduit heeft staan, ehh.. jokkebrokken.

Het blijft toch currieus dat burgers uitgerekend aan deze dienst die kennelijk niet uitblinkt in ethisch gedrag al haar privacy-gevoelige informatie moet afgeven. Informatie over reisgedrag, vermogen, waardevolle bezittingen, bankpassen en rekeningnummers, terwijl politie-mannen en vrouwen die moordzaken, liquidaties en roofovervallen willen oplossen die informatie maar mondjesmaat kunnen opvragen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s