Roemer

Het objectieve nieuws: 1 November 2015 Emile Roemer wil eerlijker belasting heffen.

Emiel Roemer wil op een andere manier belasting op vermogen gaan heffen. Hij wil miljonairs nog meer belasting laten betalen en een vermogenswinstbelasting invoeren, dan wordt het eerlijker, zegt Roemer. Met de voorstellen kan 4,2 miljard euro worden geïnd.

Dat geld wil de SP gebruiken voor de zorg en sociale voorzieningen en om de lasten voor de lage- en middeninkomens te verlagen. Door iets meer te vragen van de allerrijksten in ons land kunnen we investeren in de samenleving en de groeiende ongelijkheid een halt toeroepen, stelde Roemer zondag in het televisieprogramma Buitenhof.

Mijn gekleurde commentaar:

De rijken meer belasting laten betalen is niet eerlijk want die betalen alles bij elkaar vaak al meer dan 80% van hun inkomen.

De armen meer belasting laten betalen is niet eerlijk want die raken al steeds dieper in de schulden en kunnen al haast niet rondkomen.

De middenklasse meer belasting laten betalen is ook niet eerlijk want iedereen is het er over eens dat de middenklasse de afgelopen jaren al het meest gepakt is.

Misschien een idee om gewoon eens te beginnen met de belastingen te verlagen.

De armsten krijgen een belastingvrije voet van €12000,- dan worden de echte armen in elk geval niet meer belast, want armen belasten is natuurlijk sowieso schandalig.

De BTW gaat gaat weer naar een min of meer fatsoenlijke 17,5% dat ontlast vooral de middenklasse behoorlijk.

Aan de belasting voor de rijken doen we voorlopig even niets, die paar rijken die nog in Nederland zijn blijven wonen zullen dan waarschijnlijk niet ook verhuizen en de egalitairisten hebben niets meer te klagen over de rijken die zo bevoordeeld worden.

Hoe we dat gaan bekostigen:

Voor een groot deel zullen deze maatregelen zichzelf bekostigen door de economische gevolgen, voor het overige zal de overheid zelf de broekriem aan moeten halen.

Geen nieuwe ambtenaren, natuurlijk verloop voor maximaal 80% compenseren. Budgetten naar ratio inkrimpen, budgetoverschrijdingen binnen het eigen departement, dienst of binnen de gemeente zelf oplossen.

Bestaande uitkeringen worden niet aangetast, alle uitkeringen boven bijstand of AOW niveau worden voor toekomstige gevallen naar dat niveau gebracht. WW en wachtgeldregelingen verdwijnen. Recht op bijstand ontstaat pas bij een inkomen onder bijstandsnorm en een eigen vermogen onder € 40.000,-

Kort door de bocht, niet doorgerekend?

Klopt, beste Emiel, als je wilt dat de zwakkeren minder belasting gaan betalen dan begin je met het verlagen van de belastingen voor de zwakkeren.

Als je doel is de netto inkomsten van de rijken door belastingverhoging te verlagen om zo “inkomensongelijkheid “, als doel op zich, weg te nemen of omdat je serieus denkt dat er bij de rijken nog wat te halen valt zonder ze het land uit te jagen, dan moet je vooral doorgaan in je streven de belasting voor de rijken verhogen.  Maar, als dat je doel is, stop dan met het valse argument dat je dat wilt doen om de belasting voor de zwakkeren te verlagen want jij weet net zo goed als ik dat  verhogingen van de belastingen voor de rijken en de middengroepen nog nooit een stuiver belastingverlaging voor de armen met zich mee hebben gebracht.

Integendeel, na verloop van tijd worden steevast de hoge tarieven die de rijken betalen misbruikt als argument om ook de tarieven voor de armen te verhogen. Maar nogmaals, het is toch eigenlijk te schandalig voor woorden dat iemand die nog geen € 1000,- netto per maand verdiend daarover ook nog eens wordt lastiggevallen door de graaiers van de belastingdienst

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s